Vågen gör det möjligt att leva hållbart

Vågen Zero Waste är en ny butik som säljer livsmedel, hygien- och hushållsartiklar i lösvikt utan platsförpackningar.

– Samhället är vid ett vägskäl – något måste göras och jag har valt att göra en mer hållbar livsstill tillgänglig genom min butik i Viksjö, säger Moa Nordin. Moa går sista året på samhällsprogrammet på Anna Whitlocks gymnsiet på Kungsholmen. Hon är en driven tjej som alltid drömt om att starta eget.

– Jag såg reklam på sociala medier för Vågen i Östersund och blev så inspirerad – det är ju så här man borde konsumera! säger hon. Moa kontaktade butiken i Östersund som öppnade för drygt ett år sedan, besökte dem och började med hjälp av dem planera för en butik i Järfälla. Just nu pågår renovering av lokalen bredvid Arken Zoo i Viksjö Centrum och inom kort så öppnar den nya butiken.

– Tanken är att man ska kunna komma hit med exempelvis en gammal pastaförpacking och kunna köpa sina varor i lösvikt, säger hon. Butiken kommer att erbjuda olika matvaror i lösvikt så som pasta, ris, torkad frukt, nötter, tvålar, schampo, balsam och diskmedel samt andra livsmedel, hygien- och hushållsartiklar.

– Jag vill gärna få fler förslag från kunder om vad de önskar. Jag använder mig av samma leverantörer som butiken i Östersund och många varor är handgjorda, ekologiska och spårbara så vi vet var och hur de tillverkas. Moas butik är kontantfri och erbjuder kortbetalning och Swish.

– Man kan också beställa sina varor online via hemsidan och antingen lämna brukar och förpackningar här som vi sedan använder till varorna vi plockar ihop, eller så kan vi använda våra egna begagnade burkar till det, säger Moa. Med det sagt så tillägger Moa att hon tacksamt tar emot begagnade burkar, förpackningar och tygpåsar. Moa har som vision att utvidga zero waste marknaden genom att erbjuda konsumtionsalternativ där man återanvända sina förpackningar.

– Jag brinner för detta och tror verkligen på konceptet som blir ett fint tillskott för Viksjö Centrum och samhället i sin enhet.

Det finns idag ett par zero waste butiker i Stockholm men Vågen i Viksjö blir den enda butiken i norra Stockholmsområdet. Eftersom Moa fortfarande går i skolan så kommer butiken att vara öppen måndag till onsdag mellan klockan 16 - 19 samt söndagar mellan 10 - 14.

–  När jag gått klart skolan ska jag utvärdera verksamheten och hoppas kunna öppna upp med ordinarie öppettider. Jag har även tankar om att anordna olika work shops för att lära människor att tänka om och se möjligheterna i ett mer hållbart leverne.

Text: Liselotte Wallebring, publicerad i Mitt i Järfälla v. 41 2021